1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Alles onder controle met AZL Assurance Diensten

Alles onder controle met AZL Assurance Diensten

Pensioenfondsen opereren in een snel veranderende omgeving met steeds complexer wordende wet- en regelgeving. Vanuit IORP zijn fondsen verplicht gesteld om sleutelfuncties te benoemen op de gebieden actuariaat, riskmanagement en audit. Dat vraagt om houvast en controle. Om dat te bieden, introduceerde AZL het nieuwe samenwerkingsplatform AZL Assurance Diensten. Daarmee bieden we de sleutelfunctiehouders van onze klanten een platform dat ondersteunt op de drie genoemde gebieden, waarbij we IT en compliance nadrukkelijk meenemen.

Publicatiedatum 15 november 2020
Categorie Algemeen

AZL Assurance Diensten is een nieuw samenwerkingsplatform en in het afgelopen jaar leverde dat het volgende op:

  • Mogelijkheid tot sparren en het uitwisselen van ervaringen met andere fondsen.
  • Ondersteuning voor sleutelfunctiehouders en -vervullers doordat experts van AZL en mogelijk ook externe sprekers rechtstreeks aan tafel zitten.
  • Gezamenlijk uitvoeren van audits en risk assessments.
  • Ontwikkelen van nieuwe generieke assurance rapporten en vragenlijsten.

We organiseren sessies voor onze klanten en voeren risk assessments en audits uit waarbij we kennis, resultaten en kosten delen. We deden een pilot met 5 klanten voor een nieuwe rapportage Niet-Financiële Risico’s die we vanaf het derde kwartaal van 2020 elk kwartaal gaan verstrekken. Deze is gebaseerd op de FIRM-categorieën van DNB waar bijvoorbeeld ook het integriteitsrisico en het IT-risico onderdeel van uitmaken. Verder hebben we in overleg met klanten een auditkalender opgesteld. In 2020 worden de audits implementaties, handhaving, het DNB-normenkader voor IT en cybersecurity uitgevoerd. Daarnaast hebben de deelnemende klanten ook de resultaten van het DNB-normenkader voor IT (assessment) en het businesscontinuïteitsplan van AZL ontvangen.

Op 15 december staan de laatste sessies van dit jaar gepland over Risk en Audit. Vanuit AZL zijn we positief over de ontwikkelingen in het afgelopen jaar; de kracht van samenwerking met onze klanten komt hier goed naar voren. We hebben onze doelstellingen meer dan gerealiseerd en klanten spreken hun waardering uit. Wat ons betreft staan alle seinen op groen om ook in 2021 door te gaan met AZL Assurance Diensten. Kortom, de toekomst voor elkaar!

 

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.