1. Home
  2. Kennis
  3. Dossier nieuw pensioenstelsel
  4. Wat gaat u doen?

Wat gaat u doen?

Weet u al welke onderwerpen op u afkomen en met welke snelheid?

En heeft u hiervoor al ruimte op uw bestuursagenda gereserveerd? Hoe zit dit bij uw stakeholders? Op 1 januari 2027 moeten alle pensioenuitvoerders (verzekeraar, pensioenfonds, APF en PPI) zijn overgestapt naar het nieuwe pensioenstelsel. En dat mag en kan ook eerder als sociale partners en fondsen daar klaar voor zijn.

En dat mag en kan ook eerder als sociale partners en fondsen daar klaar voor zijn. In ieder geval moet al eerder, per 1 januari 2023, de wetgeving omtrent het opnemen van een bedrag ineens binnen uw fonds geïmplementeerd te zijn. Met de voorbereiding van dit onderwerp kan al vanaf het eerste kwartaal in 2022 gestart worden.

Een goede voorbereiding op de komende besluitvorming is voor u als bestuur essentieel. Dit betekent dat u de ontwikkelingen nauwgezet moet volgen, alvast mogelijkheden kunt onderzoeken en richting kunt bepalen. En dat u hierover afstemt met uw stakeholders. Daar ondersteunt bestuurlijk transitiemanagement AZL u graag bij.

In verbinding naar een waardevol pensioen

In de video hiernaast vertelt Edwin Knoppert, practice leader transitiemanagement bij AZL, hoe AZL u kan helpen bij de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel. 

AZL biedt:

  • Inzicht in de betrokken stakeholders en de rolverdeling tussen deze stakeholders bij de te maken keuzes over het nieuwe pensioencontract, invaren en compensatie;
  • Grip op de wijze waarop in verbinding met stakeholders gezamenlijk de weg bewandeld kan worden naar het nieuwe pensioenstelsel, waarbij het transitiemoment en mijlpalen zijn vastgesteld en vertaald naar de roadmap voor het bestuur. Dit geeft grip op het proces binnen de transitieperiode;
  • Continue communicatie: deze zorgt voor verbinding met deelnemers, werkgevers en stakeholders. Ook hun stem is van belang om juiste keuzes te kunnen maken.